Volume: 5 Issue: 2, 3/25/22

Year: 2022

Derginin Amacı

International Journal of Children's Literature and Education Researches 2017 yılında yayın hayatına başlayan hakemli ve bilimsel uluslararası bir dergidir. Yayın dili Türkçe ve İngilizcedir. Dergiye kabul edilen çalışmalar online olarak yayınlanmaktadır. International Journal of Children's Literature and Education Researches çocuk edebiyatı ve eğitim araştırmaları alanlarında yapılan özgün nitelikteki çalışmaları yayınlayarak çocuk edebiyatı ve eğitim araştırmaları alanlarında mevcut durumları ortaya koyma, sorunlara dikkat çekme ve çözüm önerileri getirme vb. katkılar sağlamayı amaçlamaktadır.


Derginin Kapsamı

Dergide öncelikli olarak çocuk edebiyatı alanındaki özgün araştırma makaleleri yayınlanmaktadır. Bunun yanı sıra aşağıdaki alanlarda da özgün araştırma makaleleri kabul edilmektedir.

Türkçe eğitimi 

Eğitim araştırmaları

Çocuk edebiyatı

ULUSLARARASI ÇOCUK EDEBİYATI VE EĞİTİM ARAŞTIRMALARI DERGİSİ (ÇEDAR) YAYIM VE YAZIM KURALLARI

 

Genel İlkeler

 

1. Uluslararası Çocuk Edebiyatı ve Eğitim Araştırmaları Dergisi (ÇEDAR), uluslararası hakemli bir dergi olup özel sayılar dışında yılda üçer aylık dönemler hâlinde yayımlanır.

2. Yazının Uluslararası Çocuk Edebiyatı ve Eğitim Araştırmaları Dergisi'ne (ÇEDAR) makale takip sistemi aracılığıyla yüklenmesi,  yayım için başvuru olarak kabul edilir. Yazılar için telif ücreti ödenmez.

3. Uluslararası Çocuk Edebiyatı ve Eğitim Araştırmaları Dergisi'nde (ÇEDAR) yayımlanan yazıların içerikleriyle ilgili her türlü yasal sorumluluk, yazarına aittir.

4. Uluslararası Çocuk Edebiyatı ve Eğitim Araştırmaları Dergisi (ÇEDAR), gönderilen yazılarda düzeltme yapmak, yazıları yayımlamak ya da yayımlamamak hakkına sahiptir.

5. Yayım dili Türkçe olmakla birlikte, gerekli ve uygun görüldüğü durumlarda, diğer dillerde yazılara yer verilmesi de mümkündür.

6. Makale takip sistemine yüklenecek olan makalenin başında 200-300 kelimeden oluşan Türkçe  ve İngilizce özet, 3-5 kelimelik anahtar kelime / keywords ; Türkçe ve İngilizce başlığa yer verilmelidir.

7. Makale yayıma kabul edildikten sonra makalenin sonunda ‘’Structured Abstract’’ başlığı altında en az 500 kelimeden oluşan yapılandırılmış İngilizce özet eklenmesi gerekmektedir.  İngilizce özet kendi içerisinde ‘’Introduction, Methods, Results and Discussions’’ bölümlerinden oluşmalıdır.

8. Yazının başlığının altında yazar adı, unvanı, görev yaptığı kurum ve kendisine ulaşılabilecek e-posta adresi gibi bilgilere yer verilmemelidir. Yazıların hangi akademisyen tarafından sisteme eklendiği ya da dergiye gönderildiği, sistem yöneticisi tarafından zaten görülebildiğinden, bu bilgiler, yazılar hakem sürecinden geçtikten sonra, yazıya editör tarafından eklenecektir.

9. Yazılar, mutlaka  "Uluslararası Çocuk Edebiyatı ve Eğitim Araştırmaları Dergisi Dergi Şablonu"na uygun bir şekilde düzenlenmiş olarak  gönderilmelidir.  Dergi şablonuna göre düzenlenmeyen çalışmalar değerlendirmeye alınmayacaktır.

 

Sayfa Düzeni

Yazılar, Microsoft Word programında yazılmalı ve sayfa yapıları aşağıdaki gibi düzenlenmelidir:

 

Kâğıt Boyutu: A4 Dikey

Üst Kenar Boşluk: 2,5 cm

Alt Kenar Boşluk: 2,5 cm

Sol Kenar Boşluk: 2,5 cm

Sağ Kenar Boşluk: 2,5 cm

Yazı Tipi: Times News Roman

Yazı Tipi Stili: Normal

Boyutu (normal metin): 11

Boyutu (dipnot metni): 9

Tablo-grafik: 10

Paragraf aralığı: Önce 6 nk, sonra 0 nk (Tablo ve grafiklerde önce ve sonra 0 nk) ayarlanmalıdır.

Satır aralığı: ‘’Tek (1)’’

 

Yazılarda sayfa numarası, üst bilgi ve alt bilgi gibi ayrıntılara yer verilmemelidir.

Makale içerisindeki başlıklar koyu, her bir kelimesinin sadece ilk harfi büyük, sola dayalı olmalı, başka hiçbir biçimlendirmeye yer verilmemelidir.

İmla ve noktalama açısından, makalenin ya da konunun zorunlu kıldığı özel durumlar dışında, Türk Dil Kurumunun İmla Kılavuzu esas alınmalıdır.

Makalede atıf sistemi olarak APA kullanılmalıdır. Makalenin sonunda mutlaka kaynakça bulunmak zorundadır.

Yazar, dergiye Doçent veya Profesör olmak koşuluyla iki hakem sunmalıdır.

Yazarların makale dosyalarını sisteme yüklerken, etik beyan formu ile telif hakkı devir formunu da yüklemeleri gerekmektedir. Bu formlar aşağıdan indirilebilir.

Etik Beyan Formu

Telif Hakkı Sözleşmesi

Uluslararası Çocuk Edebiyatı ve Eğitim Araştırmaları Dergisi (ÇEDAR) Yayın İlkeleri
1. Uluslararası Çocuk Edebiyatı ve Eğitim Araştırmaları Dergisi, 2017 yılında yayın hayatına başlayan hakemli ve bilimsel uluslararası bir dergidir. Dergiye öncelikle çocuk edebiyatı alanında olmak üzere Türkçe eğitimi ve eğitim araştırmaları alanlarında yer alan özgün araştırma makaleleri kabul edilmektedir.
2. Uluslararası Çocuk Edebiyatı ve Eğitim Araştırmaları Dergisi, çocuk edebiyatı ve eğitim araştırmaları alanlarında yapılan özgün nitelikteki araştırma makalelerini yayımlayarak çocuk edebiyatı ve eğitim araştırmaları alanlarında mevcut durumları ortaya koyma, sorunlara dikkat çekme ve çözüm önerileri getirme gibi katkılar sağlamayı amaçlamaktadır.
3. Uluslararası Çocuk Edebiyatı ve Eğitim Araştırmaları Dergisi’ne gönderilen makaleler, en az 200 kelimeden oluşan Türkçe ve İngilizce özet, 5 kelimelik anahtar kelime/ keywords, Türkçe ve İngilizce makale başlıklarına sahip olmalıdır. Ayrıca, dergide yayıma kabul edilen makalelerin, ‘’Structured Abstract’’ başlığı altında en az 500 kelimeden oluşan yapılandırılmış İngilizce özet içermesi gerekmektedir. İngilizce özet kendi içerisinde ‘’Introduction, Methods, Results and Discussions’’ bölümlerinden oluşmalı ve makalelerin sonunda yer almalıdır.
4. Makale dosyası, “ Uluslararası Çocuk Edebiyatı ve Eğitim Araştırmaları Dergisi Dergi Şablonu”na uygun bir şekilde hazırlanmış olmalıdır.
5. Uluslararası Çocuk Edebiyatı ve Eğitim Araştırmaları Dergisi’ne gönderilen çalışmalar APA 6 yazım kurallarına uygun olarak düzenlenmelidir.
6. Uluslararası Çocuk Edebiyatı ve Eğitim Araştırmaları Dergisi’nde yayımlanan yazıların içerikleriyle ilgili her türlü yasal sorumluluk yazarlara aittir.
7. Uluslararası Çocuk Edebiyatı ve Eğitim Araştırmaları Dergisi, sisteme yüklenen çalışmalar için düzeltme yapma, yazıları yayımlama ya da yayımlamama hakkına sahiptir.
8. Uluslararası Çocuk Edebiyatı ve Eğitim Araştırmaları Dergisi’nin yayın dili Türkçe ve İngilizcedir. Diğer dillerde yazılan çalışmalar, gerekli ve uygun görüldüğü durumlarda Yayın Kurulu kararı ile yayımlanabilir.
9. Uluslararası Çocuk Edebiyatı ve Eğitim Araştırmaları Dergisi’ne gönderilen çalışmaların daha önce hiç yayımlanmamış veya farklı bir dergiye değerlendirilmek üzere gönderilmemiş olması gerekir.
10. Uluslararası Çocuk Edebiyatı ve Eğitim Araştırmaları Dergisi’ne gönderilecek olan çalışmaların DergiPark üzerinden elektronik olarak yüklenmesi, yayım için başvuru olarak kabul edilir. Yazılar için telif ücreti ödenmez.
11. Uluslararası Çocuk Edebiyatı ve Eğitim Araştırmaları Dergisi’nde, yayın sürecinde gerçekleşen işlemler için hiçbir ücret talep edilmez.
12. Uluslararası Çocuk Edebiyatı ve Eğitim Araştırmaları Dergisi’ne gönderilen çalışmaların değerlendirilmesinde çift taraflı kör hakemlik sistemi uygulanmaktadır. Değerlendirme için uygun bulunan çalışmalar ilgili alanda en az iki hakeme gönderilir. Hakem değerlendirme raporlarının biri olumlu, diğeri ise olumsuz olduğu takdirde, çalışma üçüncü bir hakeme gönderilebilir veya Yayın Kurulu, hakem raporlarını inceleyerek nihai kararı verebilir.
13. Uluslararası Çocuk Edebiyatı ve Eğitim Araştırmaları Dergisi’ne gönderilen çalışmaların herhangi bir intihal durumunda yer almaması gerekir. İntihal durumunda yer alan çalışmaların tespiti halinde Uluslararası Çocuk Edebiyatı ve Eğitim Araştırmaları Dergisi Editörlüğü çalışmayı yayımlamama hakkına sahiptir.
14.Uluslararası Çocuk Edebiyatı ve Eğitim Araştırmaları Dergisi’ne gönderilecek olan çalışmalar sisteme yüklenirken Turnitin, Plagium, iThenticate vb. benzerlik tarama programlarının taraması sonucunda elde edilen ve kaynakçada dahil olmak üzere en fazla %20 oranında benzerliğe sahip olduğunu gösteren intihal raporunun da sisteme yüklenmesi gerekir. Ayrıca "Etik Beyan Formu" ve "Telif hakkı Sözleşmesi" de sisteme yüklenmelidir. "Etik Beyan Formu" ve "Telif Hakkı Sözleşmesi" formlarına aşağıdan ulaşılabilir.

Etik Beyan Formu

Telif Hakkı Sözleşmesi

International Journal of Children's Literature and Education Researches